BESZÁMOLÓ:  A LYUKAS ZÁSZLÓ - 2009 FEBRUÁR
 
"Sohase kételkedj abban, hogy egy csoport átgondolt és elkötelezett állampolgár megváltoztathajta a világot.  Ők azok, akik valaha is tényleges változast idéztek elő." -- Margaret Mead
 
Tisztelt Olvasók!

Ezúton tájékoztatjuk a többszörös díjnyertes A lyukas zászló címû független, szociopolitikai, történelmi dokumentumfilm fejleményeiről és sikereiről -- mely a kommunizmus nemzetközi hanyatlásáról és az 1956-os magyar forradalom jelentős világkörüli hatásáról szól.  A film 96 percen keresztül mutatja be az 1945-től 1991-ig tartó időszakot, az akkori nagyhatalmak közötti rivalizálást, továbbá az 1956-os magyar forradalmat mint a kommunista rendszer későbbi hanyatlásának katalizátorát, mely egyben kiemelkedő fordulópont volt a demokrácia felé vezető úton is.

Az októberi beszámoló óta a filmet a következő színhelyeken lehetett megtekinteni: Ojai Filmfesztivál, Starz Denver Filmfesztivál, Santa Fe Filmfesztivál, Beverly Hills HD Filmfesztivál, Sarasota-Florida, Seattle-Washington, Victoria-British Columbia, Vancouver-British Columbia.  A film lengyelországi premierje a Plus CAMERIMAGE Nemzetközi Filmfesztiválon került megrendezésre.

A lyukas zászló legutóbbi sikere, hogy -- a játékfilmekkel egy kategóriában versenyezve -- ELSŐ HELYEN VÉGZETT a Beverly Hills-i HD Filmfesztiválon.  Kovács Klaudia filmkészíto vette át a díjat.

Ez volt A lyukas zászló hatodik elismerése/díja; a Beverly Hills-i HD Filmfesztivál pedig a tizenhatodik filmmustra meghívását jelentette.
További siker, hogy Kovács Klaudia filmrendezőt, producert, írót -- a 300 milliós országban -- a New York-i Vilcek Alapítvány beválasztotta "USA 15 legígéretesebb fiatal filmes alkotója" listájába.  Az alapítvány külföldi születésû, de Amerikában alkotó fiatal filmmûvészeket ismer el, akik karrierjük korai szakaszában kiemelkedő kreatív tevékenységet és eredetiséget mutattak fel.
 
A lyukas zászló nem l'art pour l'art készült, hanem Kovács Klaudia azt szeretné, ha a film hozzájárulna azokhoz a pozitív társadalmi változásokhoz is amelyekre ma Magyaroszágnak oly' nagy szüksége van.

A film létrejöttét a mai magyarországi poszt-kommunista kormány (MSZP) eddig semmilyen tamogatásban nem részesítette, pedig az 50. évfordulóra az '56-os filmek dotálására volt külön büdzsé.
 
A kormány -- a nemzetközi sikerek ellenére -- nem ajanlotta fel, hogy a film magyarországi forgalmazását támogatja, annak hazai vagy a 2009-es Amerikai Magyar Kulturális Évad keretén belüli vetítését megvalósitja.  Pedig internetes forrásaink szerint, az összes '56-os filmek közül (beleértve a játékfilmeket is) eddig A lyukas zászló kapta a legtöbb nemzetközi fesztivál díjat.

Az utóbbi időben örömmel konstatáltuk, hogy a magyarországi forgalmazókat egyre inkább érdekli A lyukas zászló.  Azonban nem szabad elfelejteni, hogy Magyarországon nemcsak a filmkészítes, de a filmforgalmazás is állami támogatással mûkodik, ergó ha a film országon belüli forgalmazásra nem kap támogatást akkor egyetlen lehetőségként a privát és önköltséges forgalmazás marad hátra.

Egyre több igényt és érdeklődést kapunk a tanároktól, iskolaigazgatóktól, szülőktől, hogy a filmet taneszközként is szeretnék használni (javaslatok alább).  Azt is jelezték a pedagógusok, hogy a korábban készült filmeket mar tovább használni nem tudják, ezért kifejezetten igényük van egy új filmre.
 
Kovács Klaudia már felajánlotta a Magyarországi Oktatási és Kulturális Minisztériumnak (OKM) a film oktásügyben való felhaszálását, amit eddig elutasítottak azzal a kijelentéssel, hogy az OKM nem foglalkozik forgalmazással.  (Forgalmazásnak nevezzük amikor egy adott intézmény/egyén a filmet eljuttatja a célközönséghez.)  Azonban az OKM kijelentésével ellentétben mi mást találtunk a
honlapjukon:

"Az Oktatási és Kulturális Minisztérium feladatának tekinti, hogy segítse a nemzeti ünnepeken, iskolai emléknapokon történő színvonalas és pedagógiailag is tartalmas iskolai megemlékezések megtartását" ezert "több magas színvonalú munkát küldött el a középiskoláknak az 1956-os forradalommal kapcsolatban".  "A minisztérium eljuttatja valamennyi középiskolába a ..." es a "... címû dokumentumfilmeket". (A filmes kollégákra való tekintettel a filmek címét nem közöltük, azonban az érdeklődők megtalálják a linkben.) Az előbbi film semmilyen fesztival meghívást nem kapott, az utóbbi pedig egy magyar fesztivál meghívást kapott és egy díjat nyert.  Azt is olvastuk az intézmény honlapján, hogy amikor egy adott produktummal kapcsolatban az OKM úgy döntött, akkor "vásárolt minden iskolai könyvtárnak egy-egy darabot" sőt "az oktatási miniszter taneszközzé nyilvánította őket".

Úgy tûnik, az adott helyzetben csak a film barátaira számíthatunk, ezert várjuk azoknak az egyéneknek, pedagógusoknak, könyvtárosoknak és szülőknek a jelentkezését akik szeretnének feliratkozni vagy ismerőseiket feliratni a film listájara, hogy tájékozódjanak a jövőbeli vetítések helyszínéről és a DVD kibocsájtásának időpontjáról. 
ALyukasZaszlo@hotmail.com címre várjuk jelentkezésüket.

Tekintettel a magyarországi krízis helyzetre és arra, hogy az MSZP az utóbbi években rendszeres és súlyos jogsértéseket követett el, beleértve a 2006-os brutalitásokat, amelyek során több '56-os szabadságharcos és a film támogatóinak épsége is veszélybe került, ezert szeretnénk felhívni szíves figyelmüket a nemzeti szolidaritás és az önvédelem új formájú kezdeményezésére, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat fontos munkájára.  Az Alapítvány hazai vagy nemzetközi fórumokhoz fordulva (Európai Bíróság, Európai Emberi Jogok Bírósága, ENSZ szakosított szervei, Alkotmánybíróság, állampolgári jogok országgyûlési biztosai) fejti ki a magyar nemzetért és a demokráciáért végzett munkáját.  Az Alapítvány a határon túli magyar nemzeti közösségek nemzeti megmaradásáért és a nemzeti egységért is tesz erőfeszítéseket.  A közhasznú szervezetként mûködő Alapítvány várja a Magyarországon adózó személyi jövedelemadó 1%-át, hogy az tevékenységét minél szélesebb körben és hatékonyabban folytathassa.

A jogról beszelve, a világ minden területén egyre komolyabban veszik a film-kalózkodást.  Az USA-ban 21 hónapos börtönbüntetésre ítéltek egy olyan illetőt aki egy moziban videokamerával illegális felvételt készített egy filmről.  Egy masik egyént 28 ezer dollár büntetésre ítéltek internetről való illegális letöltés miatt.  Magyarországon is egyre komolyabban veszik a kalózkodást és magáncélú letöltést: "Az igazságügyi minisztérium úgy módosítaná a szerzői jogi törvényt, hogy a magáncélú másolás és letöltés is törvénysértővé válik." (index.hu)

FONTOS! A produkciónak két magyarul és/vagy angolul beszélő önkéntesre van szüksége segítve a forgalmazást és az internetes kutatást.  Paraméterek: heti 10-20 óra, otthoni gepen, kötetlen munkaidőben, bárhol a világon.

Az elmúlt negyedév támogatói:  Anoním adakozók; Gabor & Elisabeth Ablonczy; Megan Alstrup; Yolanda Argeles; Gyorgy H. Arvay; Laslo G. Bako; Katalin Balogh; Gabriella Bitskey; Eniko & Eric Boguszewski; Zsuzsanna Botond; Ava Carlyle; Alexander & Agnes Csizinsky; Leslie & Jolan Csordas; Aliz Dalyai & Erno Pastor; Istvan & Susan Deak; Ildiko M. Deaky; Ursula Nadasdy DeGallo; Denes and Anthony Denes Devenyi; Z. & Hedy Devenyi; Dr. Laszlo S. & Eva V. Domonkos; Mr. & Mrs. George Eckschmiedt; Dr. John W. and Rosemarie Ertl; J.P. Ertl; Imre & Elizabeth Lily Farkas; John P. & Anne C. Feighner; Dr. Peter Forbath; Stephen I. Frater, M.D.; Rosi Freierdreiden; Laszlo Gardi; Maria Gardi; Jeno Gaspar; Sandor & Olga Generisch; Vilmos Graff; Dr. Melita Grazer; Csaba Hajdu; Katherine M. Hasz; Istvan Huff; Gabrielle M. Ivany; Hungarian American Association of Washington; Hungarian Cultural Society of Greater Vancouver; Laszlo Jozsa; Elizabeth or Imre Juhasz; Judith D. Kallo; Krisztina Kassay; Maria Kaveggia; Peter Kendeffy; John Kerti; T. Kocsis; Babi Krisztinicz; George & Ildiko Kunos; Kalman N. & Melinda A. Lehoczky; Dr. Peter Leidl; Helen Lengyel; George & Boglarka Marosan; Zsolt Mathe; Anna G. Matthews; Dr. Laszlo L. & Katalin T. Mechtler; Istvan & Katherine Mischak; Andre Molnar; Elek J. & Helena Molnar; The Molnar Group (Real Estate) Inc.; Gergely Mozsgai; Louis & Elisabeth Nemeth; Imre Otvos on behalf of himself and Nicholas Conder, Mike Meagher, Janos Miska Kagakola Omendja and Dean Rysstad; Joseph R. Pannon; Laszlo & Sandra Papp; Dr. Peterdi; Elisabeth J. Peterffy; Peter & Sophie Petrusz; Physician Consulting Services/Harangozo; Karl N. & Rita H. Pool; Katalin Pozsar; Kinga Revesz; Ilona R. Ring; Anna Sandor; Andrew & Rita M. Sandor; Eva & Joseph Saunders; Marilla Satterwhite; Lilla Shkolnikov; Andrew & Charlotte Spevak; Drs. Agnes & Istvan Stadler; Katalin & Paul J. Szabo; Erwin & Maria I. Szakacs; Laszlo Szanyi; Miklos Szigeti; Anny & Attila Szilagyi; Maria C. Szuets; Takacs Family; Katalin & Attila Talaber; Col. Endre and Ilona V.B. Tamaska; Zsuzsa Tasnady; Julius Thiry; Zsuzsa Tolnai; Dr. Lajos Toth; Cs. Tusko; Ms. Tusko; Tuscan Walls, Inc./Laszlo Csepreghy; Zsuzsa Valoczi; Gyula Varga; Agota V. Vargha; Dr. Martha Ventilla; Peter Vladikovic; WACK; Marcella D. Woods; R. Botond Clementis Zahony; Michael Zoovas; Dr. Balazs Zsentits; és a Clayton, Dunham, Ghumman, Libabia, Means és Ulridge családok.
 
Köszönjük az elmúlt negyedév önkénteseinek a munkájat:
Tamas Acsady; Maria Baltay; Julia Bika; Julia Borsos; Agnes Brady; Dr. Emmanuel Brunet-Jailly; Gabriella Coburn; Monica Collins; Gabriella Dobecz; Yudit & Arpad Ecsedy; Livia Feher; Dr. Fekete Sandorne; Laszlo Gaspar; Gyorgyi Hegedos; Hungarian American Cultural Association, Inc. (Kossuth Club); Hungarian Cultural Society of Greater Vancouver; Hungarian Medical Association of America; Eva Keresz; Eva Kisvarsanyi; Eva Kossuth; Claire Mechan; Noemi Merli; Miklos Pardanyi; Barbara Roberts; Dr. Gregory Rowe; Oliver Schmidtke; Geza Simon; Curtis M. Smith; Kalina Solecka; Kazik Suwala; Helen M. (Ilona) Szablya; Janos Szablya; Steven Szablya; Judit Szy; Attila Toth; Thea Vakil; Amy Verdun; Agnes Vereczkei; University of Victoria; Esther Vitalis; Marek Zydowicz.

Köszönjük a pozitív hangvételû, szeretetteljes emaileket melyeket az elmúlt időszakban kaptunk. Nagyon kérjük ezentúl is lelkesen és igaz szívvel támogassák A lyukas zászlót!

Hálával és tisztelettel,

A lyukas zászló
 
 
"Vitathatatlanul a legjobb dokumentumfilm, ami az 1956-os magyar forradalomról készült." -- Deák István, Seth Low Professzor Emeritus, Történész, Columbia Egyetem, New York, USA

"Az év egyik legfontosabb kulturális eseménye." -- Magyar Nemzet

"Mestermunka, amely a legmagasabb elvárásoknak és követelményeknek is megfelel." -- Előd László, Amerikai Magyar Hírlap, Los Angeles, USA
 
"Pedagógusként hiszem, hogy a soha nem avuló mondanivalónak, a korszerû filmes nyelvezetnek és technikának köszönhetően a mai magyar diákok figyelmére joggal tarthat számot, és éppen ezért ott van a helye minden történelemtanár eszköztárában." -- Rázsi Botond, Igazgató - Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium
 
"Az ragadott meg először, hogy noha a film bemutatott egyfajta kisebb forradalomtörténetet, nem ragadt le a tudományos tényfeltárás rejtőzködésénél, hanem a szerzők, Kovács Klaudia és Zsigmond Vilmos érzelmi üzenetét dolgozta fel, az események ellentmondásaival, a kivégzést túlélő "ÁVÓ"-s lírai önelemzésével, a kivégzések feletti néma sajnálkozásán át, az áldozatok (vétkes és vétlen) tragédiáját egy nagy nemzeti esemény egyszerû önkéntes hősiességének mutatva be. Meglepett a megszólalók szavainak eredetisége, sokfélesége, az interjúk látszólagos eszköztelensége, amely ugyanakkor sokféle attitûdből indult s mégis egy irányba tartó üzenetet hordozott. Valójában érzelmileg az ragadott magával, hogy ez a különféle szemléletû, látszólag kisebb szerepben a forradalmat átélő tucatnyi tanú, milyen katarzist élt át.  Az eredeti eseményekhez képest hozzáállásuk öntudatlanságából miként ébredtek tanúságuk saját életüket átprogramozó erejére.  A film első percei alatt már erős érzelmi hatása alá kerültem, és egyre több lett számomra ez, mint felemelő történelem, inkább a sors-érintettség élménye, ami a megemlékezés legbensőségesebb értéke.  Ma, amikor a fiatalok számára a közösséghez, az országhoz tartozás már annyira kevéssé természetes élmény.  Amikor elvész a nemzeti identitás, eltûnnek, vagy szándékosan homályosíttatnak el a történelmi példák a virtuális világkaleidoszkóp ezerarcú fogyasztói nirvánájában, éppen ebben a korban igazán fontos az érzelmi vallomás, az igazságkereső és őrző hazatartozás kifejezése, e korban fontos ez a film.  A fiatalabb korosztály számára az érzelmi üzenetek nélkül a történelmi tények csupasz virtuális egyszerûséggel villannak fel és szállnak tovább.  "A lyukas zászló" élmény, bevonó, időt megállító szembesítés a múltunk üzenetével, nem fakó szimbólum, hanem lélekharang, nem dicsőséges önarckép, hanem esendő, tört és kisszerûségünk ellenére is hősiességünk krónikája.  Köszönet érte.  Azt gondolom, hogy e nagyszerû filmalkotásnak tananyagként hasznát veheti minden középiskola." -- Dr. Szebedy Tas, elnök, Gimnáziumok Országos Szövetsége
 
"Dokumentumfilm lírai köntösben, melyben az események irányítói, egyszerû emberek, a túlélők szólalnak meg, bepillantást engedve életük felemelő, majd tragikus időszakába. Büszke vagyok a fiatal rendezőnőre, aki ezt a filmet megálmodta és sok ember munkáját összefogva, létrehozta. Kívánom, hogy Magyarországon mihamarabb láthassa az a generáció, amelyik személyes élményként élheti újra a forradalom megható, majd félelmetes napjait, és az a generáció, a mai gimnazisták, egyetemisták, akik fiatalemberként maguk is elgondolkodhatnak, vajon ők mit tettek volna, ha akkoriban lettek volna fiatalok, és mit tesznek ma hazájuk boldogulásáért.  A film megerősítheti a mai fiatal generációt hazaszeretetében, segíthet megérteni, hogy a magyar nép hőseire, történelmére, kultúrájára büszkék lehetünk."  -- Vereckei Ágnes Igazgató - Budai Nagy Antal Gimnázium
 
"...az egyik legobjektívebb, az ötvenhatos magyar forradalmat, máig tisztázatlan kérdéseivel együtt, elfogulatlanul elénk táró, szakmai szempontból magas színvonalú alkotás.  A benne megjelenő informatív és személyes drámai közlések rendkívül értékes filmmé álltak össze." -- Tóth Tamás - Többszörös díjnyertes filmrendező
 
"Az érdeklődésemet első perctől fenntartotta a film.  A visszaemlékezők felidézett emlékei mély hatást tettek rám, hol sírtam - hol mosolyogtam. Minden visszaemlékezőnél éreztem, hogy legmegrázóbb és meghatározóbb emlékéről mesél.  Az egész film megrázó, továbbgondolásra késztető, kerek egész remekmû.  Köszönet érte!" -- Dr. Fekete Sándorné közoktatás vezető, gyógypedagógus, és logopédus
 
"A filmet rendkívul jónak és informatívnak találtam.  Remek történelmi tananyag-kiegészítő lenne, mely segítené a diákokat, hogy megértsék Európa és Magyarország XX. századi történelmét, a jelenlegi problémakat, és tágítaná a diákok világlátását is." -- Paul Fouhy, Auburn Mountainview Középiskola, Auburn, Washington